Thursday, 29 November 2012

Mata yang Melihat, Hati yang Menilai

Olla! Assalamualaikum. heee.

Ikutkan hati, banyak benda nak cerita, kadang-kadang, bila berconference riang, ada yang tersimpan tak terluahkan *cheyyy, ayat.* Sebab nak diluahkan pada manusia, rasa cam sia-sia. Biarlah kan orang cakap apa, Allah tahu semua. *muka yakin* Apapun, post ni bukan nak cerita banyak, sikit je. Cuma beberapa perkara, mungkin peristiwa yang saya rasa nak cerita.

Peristiwa 1.

I was cycling against the traffic. Tiba-tiba kat simpang ada sorang pakcik ni klua tanpa tengok ke kiri. Tengok kanan je. Masa tu memang rasa nak marah je tapiiiii. Bila difikirkan semula, memang saya tak layak pun nak marah. Why? Sebab jalan kat sini memang one way, pakcik tu nak klua simpang memang sah-sah kena tengok belah kanan je, kiri tengok buat apa kan? *sebab ada manusia macam saya yang kayuh against the traffic*. Syukur memang tak sudah, tapi peristiwa tu sedikit sebanyak menembak hati dan jiwa. HOHO.

Mungkin simple je, pakcik bawak moto -- klua simpang tak pandang kiri -- saya kayuh basikal dari arah bertentangan -- pakcik klua and hampir me'nabrak' saya -- saya rasa marah -- tapi tak layak untuk marah. Nasib baik tak jadi apa-apakan, kalau ditakdirkan mati kat situ, Allahu Rabbi, bekalan apa yang nak bawak, lagi-lagi dengan kondisi sekarang, hanyut terus dengan dunia. *nangis*

Hakikatnya, peristiwa tu tak la sekecil dan sesimple yang saya sangka. Cuba kita aplikasi kejadiaan tu dengan kehidupan kita di dunia. Allah dah bagi pilihan, kita kena buat pilihan, ada jalan betul dan lurus tapi kita pilih jalan yang bertentangan. Tiba-tiba Allah bagi something as in musibah, LAYAK ke kita nak marah dan tanya KENAPA? Sedangkan kita yang melawan arus. Tak nak ulas panjang-panjang, mungkin peristiwa ni tak menyentuh hati orang lain, yang penting, menyentuh hati saya. Tarbiyyah direct dari Allah. Alhamdulillah. =')

Peristiwa 2.

Setiap hari memang pergi masjid untuk solat Zohor, sebab kampus kami takde surau. Memandangkan kelas habis awal, Lab start lewat, so pergi la masjid awal, nak ikut solat berjemaah. Memang tak ramai orang (jemaah wanita), ada 5 orang je *termasuk saya yang comel huahua*. Haihh, terasa susah plak nak cerita. *susun balik ayat* HMMMM. Tengah duduk-duduk tunggu azan habis, masuk seorang kakak ni, pakai memang agak seksi, skirt nampak kaki. Dan itu semua normal kat sini *read as Bali*. Pakai skirt pendek, skirt panjang, tutup aurat tak tutup aurat, pakai lah apa sekalipun, bole je masuk masjid. Takde pun notis "ZON LARANGAN MEMBUKA AURAT" dan yang semaksud dengannya. Habis je azan, semua yang ada kat situ bangun, solat rawatib. Termasuk kakak tu. Saya yang memandang rasa terpukul. Mungkin kerana tersedar dalam diam, rupanya hati saya telah membuat penilaian. Padahal, siapa saya, juga seorang hamba. Dan terdetik di hati, dia mungkin lebih baik di sisi Nya berbanding saya despite her way of dressing.

Teringat sharing seorang akhi, "seorang yang tengah mencuba untuk berubah dari tidak bertudung kepada mahu bertudung, demi Allah semata-mata, kalau dia ikat hanya sehelai benang sekalipun kat kepala, dengan niat sedang berusaha, kalau mati, InsyaAllah Allah redha. Sebab dia tahu dia buat demi Penciptanya." *tepukul gila*

"Pada hari itu, manusia akan keluar berselerak (dari kubur masing-masing) - untuk diperlihatkan kepada mereka (balasan) amal-amal mereka. Maka barang siapa berbuat kebaikan sebesar zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalannya). Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalannya)." (Al-Zalzalah : 6-9)

P/S : Don't judge. Don't assume. Ya Allah, jangan jadikan hatiku hati yang menilai insan lain dan keluarkanlah segala penyakit yang ada di dalamnya.

P/SS : Saya juga manusia yang masih merangkak mencari cahaya. Mencuba, dan bercita-cita besar. Tapi masih tewas dalam beberapa perkara. One thing for sure, saya tak kisah orang nak cakap apa, sebab mulut manusia memang tak kan berhenti mencanang cerita. Tapi Allah tahu, betapa saya memohon, selamatkan saya dari dunia yang penuh tipu daya. Saya tak sekuat yang saya sangka.

P/SSS : Mungkin saya terlalu banyak beralasan. Lalu saya menjadi manusia yang TAHU tapi MENOLAK sesuatu yang datang dalam diam. Astaghfirullah. =.=''

Sunday, 25 November 2012

To Whom It May Concern ...


Heartbeats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I'm afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you 
For a thousand years
I love you for a thousand more

Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What's standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this
One step closer
I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I love you for a thousand more

One step closer
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I love you for a thousand more

P/S : Dear Zauj, can you please come and save me from this world? Saya tak sekuat yang disangkakan. Dunia memang hebat menipu. Ya Allah, tolong. -_-'

Friday, 23 November 2012

Ayyamillah. =D

Haaaaa, lama tak tulis. Fuuufuuuuu~~ *gaya sotong* Busy, macam retis. =.=''

Alhamdulillah, hari ni dapat curi sikit waktu, nak tulis sket. Sket pun jadi la kan, daripada terbengkalai, umpama blog tak bertuan. HOHH. =O

Siapa puasa hari ni angkat tangannnnnn. *angkat tangan sambil lompat-lompat buat muka excited* Kenapa korang puasa? *sebab esok hari Asyura.mihmihmih*

Harini 9 Muharram, esok 10 Muharram hari Asyura. Kalau sebut hari Asyura mesti teringat bubur free kat masjid-masjid. *terliur* Eh.

"Sesungguhnya Asyura itu adalah dari hari-hari Allah" (HR Muslim)

Disunatkan bagi kita berpuasa pada hari Asyura dan hari Asyura juga disebut sebagai Ayyamillah iaitu Hari-hari Allah. Kenapa digelar Ayyamillah? Sapa nak cerita?

Sayaaaaa. Hewhew.

Ayyamillah, hari-hari Allah iaitu hari-hari yang dinasabkan Allah SWT ke atas diriNya sendiri. Allah telah mengingatkan Nabi Musa untuk mengingatkan kaum-kaumnya tentang hari-hari Allah, sesuai dengan firman 
"Dan ingatkanlah mereka akan hari-hari Allah"

Apa yang dimaksudkan dengan hari-hari Allah adalah nikmat-nikmat Allah. Allah menyelamatkan Musa serta kaumnya dari kekejaman Firaun. Terbelahnya laut dan tenggelamnya Firaun serta turunnya Al-Mann dan Al-Salwa dari langit untuk Bani Israel serta nikmat-nikmat yang lain.

Mungkin timbul persoalan, hari apa kita kena puasa sebenarnya? Ok, kebanyakan ulama berpendapat bahawa kita disunatkan berpuasa pada hari kesepuluh kerana Rasulullah SAW juga berpuasa pada hari tersebut dan menganjurkan sahabat baginda untuk turut berbuat demikian. Lagipun, asyura dari sudut bahasa juga bermaksud SEPULUH. Jadi, hari kesepuluh. <---ini bukan kesimpulan.

"Rasulullah menyarankan puasa asyura iaitu puasa pada hari kesepuluh" (hadis Hasan sahih riwayat At-Tarmizi)

Kalau macam tu, kenapa kena puasa 9, 10, 11? Errrrrr....

Pendapat sebahagian ulama untuk puasa sunat pada tanggal 9 dan 10 adalah berdasarkan hadis

"Pada hari Rasulullah berpuasa Hari Asyura (hari kesepuluh), para sahabat ra berkata 'Ya Rasulullah, ia adalah hari yang disambut oleh orang-orang Yahudi dan Kristian.' lalu Rasulullah SAW bersabda, 'Tahun depan InsyaAllah kita berpuasa pada hari sebelumnya (hari sembilan) jika aku masih hidup' Sebelum tiba tahun depan, Rasulullah wafat"

Berdasarkan hadis tersebut, imam As-Syafie dan sebahagian ulama mengatakan disunatkan puasa pada kedua-dua harinya agar tidak menyamai amalan orang-orang Yahudi.

Pendapat sebahagian ulama pula disunatkan berpuasa pada hari kesembilan, kesepuluh dan kesebelas berdasarkan hadis

"Berpuasalah kamu di hari Asyura, dan kamu bezakanlah dengan (amalan) orang-orang Yahudi. Oleh itu berpuasalah kamu sehari sebelumnya dan sehari selepasnya" (HR Ahmad)

So, kesimpulannya, paling afdhal kalau puasa 9,10,11. Kalau tak mampu, puasalah 9 and 10. Kalau tak mampu jugak, puasa lah pada hari Asyura itu sendiri, 10 Muharram.

P/S : Jangan letih melakukan kebaikan, kerana Allah melihat usahamu, walau sekecil biji sawi. InsyaAllah. ;) 

P/SS : Hmm,Kenapa rasa lain macam eh post ni.Tapi tak tau kurang kat mana. Assifah jiddan. Apapun, semoga yang sedikit ini tetap bermanfaat.

Sunday, 28 October 2012

Saya Belum Gilaaa!!! :'''(

Dah 20 tahun saya hidup, belum pernah orang kata saya gila. Mungkin pernah. Tapi bukan gila yang saya maksudkan di sini. Kata hati mengatakan ingin menjadi 'gila' tapi tindakan, perbuatan, lisan, segalanya tentang saya, masih belum menggambarkan keinginan terhadap kegilaan tersebut. *air mata mengalir*

Kenapa nak jadi gila tiba-tiba? Sebab...

Nun. Demi pena dan apa yang mereka tuliskan.
Dengan kurnia Tuhanmu, engkau (Muhammad) bukanlah orang gila
Dan sesungguhnya engkau pasti mendapat pahala yang besar dan tidak putus-putus
Dan sesungguhnya engkau benar-benar berbudi pekerti yang luhur
Maka kelak engkau akan melihat, dan mereka (orang-orang kafir) juga akan melihat.
Siapa di antara kamu yang gila.
Sungguh, Tuhanmu Dialah yang paling mengetahui siapa yang sesat dari jalanNya. dan Dialah yang paling mengetahui siapa yang mendapat petunjuk.
Al-Qalam ; 1-7

Sentap? Tak? =OOOO =.='' >___< X___X T____T

Allah bersumpah, DEMI. Demi pena dan apa yang mereka tuliskan. Muhammad bukanlah orang gila. Kenapa Allah bersumpah dalam Al-Quran? Padahal, kita memang tahu, Rasulullah tak gila, kita yakin Rasulullah utusan terakhir, Rasulullah membawa kebenaran, Rasulullah berakhlak Al-Quran, Rasulullah lah qudwah hasanah, Dan mana mungkin seorang yang mencapai tahap kesempurnaan bagi manusia itu gila. Tapi kenapa ada isu gila? Kenapa?

One word to describe everything, DAKWAH. Yes, kerana dakwah baginda, baginda dikatakan gila. Rasulullah sendiri ketika menerima Islam, kita? Mungkin Islam kerana keturunan. *terasa* Mungkin hanya Islam dalam IC, dalam sijil lahir, dan macam-macam kemungkinan yang menjadikan kita Islam. Sigh. One question, we became Muslim, BY CHANCE, or BY CHOICE? *tepuk dada tanya iman*

Bayangkan, betapa gigih Rasulullah berdakwah, dari seorang, hingga jadi 2/3 dunia, dan Islam itu kekal hingga kini. Alhamdulillah. Dan kita, tak sendiri, banyak media dan kemudahan untuk berdakwah, tapi tak buat pun. Tak bersungguh pun, takde sapa pun yang nak kata kita gila. Yang kita selalu dengar, orang kata Muslims ni terrorist la kan? Betul? Ke tak?

Bila dapat ayat ni semalam, rasa terpukul. *Tapi takde purubahan lagi, menyusul, insyaAllah* Sibuk mengaku berada di jalan dakwah dan tarbiyah, tapi apa je yang saya dah buat sebenarnya? Belum lagi ada yang menentang, belum ada lagi notis dikeluarkan yang tertera gambar saya dan tercop WANTED di dahi. Belum ada media-media yang menggembar-gemburkan saya manusia gila. Belum ada jugak kawasan-kawasan yang membuat papan notis besar tertulis "UMMI MUMAIZZAH BINTI SIDIK TIDAK DIBENARKAN MASUK SAMA SEKALI. Jika masuk akan ditembak". Mungkin pantai sanur nanti. Aha.

Tak pernah ada orang baling batu atau apa-apa kat saya, belum ada caci maki tentang dakwah yang saya bawa *caci kutuk keburukan dibelakang saya mungkin ada. semoga kalian menghentikan aktiviti tersebut.*  atau mungkin kerana tiada apa yang saya bawa sebenarnya. Paling-paling pun orang cakap "Uish, gila la dia tu, nak berdakwah cam tak ingat dunia". Punnnnnn takde. Memang patut pun takde, sebab usaha belum sampai tahap tu. Selama ni hanya syok sendiri sebab tu takde orang pandang or peduli. Allahu Rabbi. Astaghfirullah.

Mungkin benar saya belum gila. Terlalu banyak bukti. Masih ada yang tidak sepatutnya berani tapi tetap berani bergurau mesra, berani berbual dan bercerita bersama-sama, berani hampir tanpa rasa segan, malu, takut dan sebagainya. Itu membuktikan saya belum gila pada pandangan manusia. Lalu siapa saya pada pandangan Pencipta saya. *tunduk malu* Dan semua itu kerana kelemahan diri sendiri. *tunduk kepala tak nak angkat dah*

Nak dibandingkan dakwah Rasulullah dan para sahabat, dengan apa yang kita lakukan harini. *keluh berat* Sangatlah jauh beza. Bagai langit dengan bumi, macam timur dengan barat malah lebih jauh lagi. Bayangkan, Rasulullah berdakwah secara rahsia selama 3 tahun bermula dari sendiri, para sahabat diseksa secara fizikal, semua bekorban harta dan nyawa. Kita harini takde sapa nak sebat or jemur kita tengah panas kalau terima Islam. Rasulullah pernah pergi ke 100 khemah, tetapi hanya satu yang menerima apa yang baginda bawa (Islam), dan itu pun khemah yang terakhir. Kalau kita, disuruh ketuk dari pintu ke pintu, seribu satu alasan keluar dari mulut. Tak payah nak dakwah dari rumah ke rumah, kawan sendiri buat salah pun still, berat mulut berat hati nak tegur. =.='' Mungkin kita gila di situ. Gila memikirkan alasan-alasan yang tak habis-habis. 

Rasa nak mengakhiri bebelan dengan persoalan dan beberapa penyataan.

1. Pernah tak dakwah kita mendapat tentangan?
2. Rasa-rasanya layak tak kita jadi orang yang dibela oleh Allah dalam Al-Quran.
3. Kalau Rasulullah tengok keadaan kita sekarang, agak-agak tahap mana kekecewaan Baginda?
4. Mana yang lebih kita utamakan? Urusan dunia atau tugas yang Allah amanahkan pada kita? Abid dan Khalifah.
5. Amanah Allah bukan main-main, kita manusia bodoh *as stated in the Quran* sebab kita lah makhluk yang terima amanah, tapi bila di hantar ke dunia, berapa ketul je yang jalankan amanah?
6. Kenapa masih biar diri tertipu dengan janji dan kesenangan palsu (read as dunya), padahal tahu janji Allah itu benar. Syurga dan neraka menunggu. Kita ahli yang mana? *tanya diri sendiri*

P/S : Kepada rakan-rakan atau siapa-siapa yang menyimpan rasa kagum atau merasakan saya baik dan sebagainya, sama ada yang saya ketahui *sebab anda bgtau* atau tidak, sila dan tolong jangan ada perasaan tersebut. Saya tak mahu puji-pujian atau sanjungan atau apa-apa pengiktirafan kerana saya tak perlukan sesuatu yang boleh meruntuhkan lagi keimanan dan saya sedar siapa saya. Banyak kelemahan yang disengajakan dan tidak disengajakan. Terlalu banyak. Sila kagum pada orang lain yang lebih layak.  <------ Nota tegas dari penaja. Yang nak kata saya jahat, silakan, sebab mungkin itu lebih layak.

P/SS : Banyak kekurangan dan kesilapan. Ya Allah, janganlah Kau jadikan aku fitnah pada agamaMu.

P/SSS : Bercakap sesuatu yang benar tentang orang lain, itu mengumpat. Bercerita sesuatu yang tak benar, itu fitnah. Dua-dua tak menambahkan iman malah membawa kerugian pada saham akhirat. Jadi mohon, hentikan bercerita tentang orang lain. Tak kira dia siapa, artis, orang biasa, kawan-kawan siapa-siapa la. Just STOP. Kalau nak jugak, please, NO NAME MENTIONED.

Saturday, 27 October 2012

Berpagian Di Hari Sabtu ;D

Pantai Sanur. Dah jatuh cinta. Weeeee.

Musra + Kak Faramie dan Kak Linda. <3

Akhawat dari Jogja. Jazkumullahu khayr sebab sudi melawat. =D

Masa untuk makan. =DDD

Roti + sardin = SERONOK. =P

Mungkin berbasikal bakal jadi aktiviti setiap hujung minggu? Hmm

Didi.

Oci.

Family yang comel.

Kejar benda ni ngan basikal. Haha.

Akhawat Jogja datang melawat. Sangat seronok. Last minute plan sebenarnya nak ke Sanur dan berbasikal. HOYEAAAAHHH, Ohsem!

Berbasikal, breakfast, dan buat pengisian di tepi pantai. Itu sangat menarik. Mungkin bole dijadikan aktiviti sepanjang tinggal di Bali. InsyaAllah. Riadah bukan sekadar untuk fizikal. Dalaman juga perlu pengisian. Itu lebih penting.

Hari ni dapat agak banyak perkara, sangat seronok. Apa yang saya dapat? Hmm, nak cerita panjang terasa letih. Secara kasar nya, dapat banyak cerita baru dan juga mengingat semula kisah-kisah yang da tau, seperti cerita nabi Yunus, cerita perang Khandak, perang Badar, kisah Aishah ra dan Safwan, kisah Kaab etc. Pendek kata, ada banyak cerita dalam Al-Quran. Untuk siapa? Untuk kita. =DDD

Pengisian tentang Interaksi dengan Al-Quran sangat seronok, dan insyaAllah bermanfaat. Mungkin bole dishare nanti. Sebab sekarang amat malas. Dan rasa ingin tidur. Syahid di tengah hari. ;) Terlepas sesi malam semalam, rasa rugi, tapi penat sangattttttt. Memang tak larat nak bergerak. *rasa diri sangat teruk*

Otak macam tak berapa nak berfungsi sekarang, so maybe next time akan share benda bermanfaat. InsyaAllah. Till then, Assalamualaikum. *lambai-lambai*

P/S : Ini lebih kepada Rehlah rasanya. Tapiiii. Hmm. Tula, apapun nak panggil, yang penting seronok. =D Alhamdulillah.

P/SS : Penat nak resize satu-satu gamba.  Sebab tu upload sket je. 

Tuesday, 23 October 2012

Menipu Diri Sendiri. =OOOO

Berkurun dah berkira-kira nak menulis, planned nak menulis, berhasrat nak menulis. Tapiiiiii... Alhamdulillah, harini baru mengagahkan jari-jari comel saya untuk mengetik butang-butang keyboard nih. *Kenapa la malas sangat agaknya?*

Too many things happened this few days, maybe weeks but still semua itu bukan alasan. *peringatan buat diri* Dalam keadaan semua orang cuba berlari, saya jatuh tersungkur dan terdampar. Well, itulah situasi yang bole digambarkan. Tak faham? Tak faham takpe, itu bukan main point post kali ni. ;) Dan sekarang, masih ada perkara-perkara yang perlu dibetulkan. InsyaAllah. Tak mudah, tapi tak mustahil.

Bebel-bebel, saya nak cerita apa plak kali ni? Sila buka tafsir, page 3 surah ke dua ayat lapan hingga sepuluh. Surah kedua surah apa??? *Al-Baqarahhhhhhhhh*

Allah cakap apa kat kita? Jom sama-sama tengok.

"Dan di antara manusia ada yang berkata, 'Kami beriman kepada Allah dan hari akhir.' Padahal sesungguhnya mereka itu bukanlah orang-orang yang beriman."

"Mereka menipu Allah dan orang-orang beriman, padahal mereka hanyalah menipu diri mereka sendiri"

"Dalam hati mereka ada penyakit, lalu Allah tambahkan penyakitnya itu, dan mereka mendapat azab yang pedih kerana mereka berdusta" (Al-Baqarah : 8-10) *rasa cam kena penampar berbintang-bintang. air mata turun cam air terjun*

Jauh di sudut hati, terasa ayat-ayat ni memang ditujukan khas pada diri. Mungkin kerana Allah masih sayang, masih memberikan hidayah dan petunjuk. Peluang tak datang berkali-kali. Saya tahu tu. >_<

Beriman, menipu, penyakit hati. Allahu Rabbi. Terasa sesak je dada. Hilang terus benda yang nak dishare. =.=''

*Tarik nafas dalam-dalam. Macam taknak lepas. Tapi kena lepas gak sebab nanti orang ingat nak bunuh diri plak* 

Ok. Sambung, Manusia memang selalu cuba untuk menipu. Betul tak? *TAKKKKKK* Kalau tak menipu banyak, mesti ada sket, kalau tak menipu orang lain, tipu diri sendiri. Tapi paling parah, tipu diri sendiri, tipu orang dan menipu Allah. Bajet cam Allah tak tau je. Sadis. Saya tak perlu menunding jari pada siapa-siapa atau buat pengakuan berani mati, atau mintak siapa-siapa mengaku dirinya penipu. Cuma apa yang diperlukan adalah untuk siapa-siapa yang membaca, untuk muhasabah diri *termasuk saya sendiri*.

Soalan hari ni, apa yang menentukan perilaku manusia? Ce teka. Sapa jawab betul saya ucapkan tahniah. =DDD

"Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad ada seketul daging, yang apabila ia baik, maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah HATI." (HR Bukhari & Muslim)

Hati. Apa itu hati? Hati is liver. Betul ke? Kalau budak blaja sains, mesti cakap betul. Tu scientifically nya. Dari sudut lain, hati means Qalbu. Qalbu pulak bermaksud Sifat lembut ketuhanan yang ada dalam diri manusia.

Dan hati pulak terbahagi kepada tiga kategori. Cuba kita sama-sama check, hati kita dalam kategori yang mana.

1. Hati yang bersih (Qalbun Shahih)
2. Hati yang sakit (Qalbun Maridth)
3. Hati yang mati (Qalbun Mayyit)

Agak-agak hati kita dalam kategori mana? Sihat, sakit, mati? *angkat-angkat kening. Garu kepala*

Nak tau tanda-tanda hati sihat, sakit dan mati? Jumpa dalam post akan datang. InsyaAllah. Tata. *lambai-lambai sambil buat muka comel. EH.*

P/s : Masihkah akan jadi manusia yang loud and cheerful atau bakal kembali ke Malaysia sebagai manusia lain. =O Sigh. Bali seakan mendesak saya untuk berubah.

Tuesday, 16 October 2012

Zulhijjah Datang Lagi. Hoyeaaahhh!

Alhamdulillah. Masih bernafas dalam kondisi normal. Anda bagaimana?
Pejam celik pejam celik, Zulhijjah datang lagi. Weeeee. *Ni kenapa excited sangat ni?*

Tahukah anda, apa itu Zulhijjah? *soalan ala2 trivia*
Tak tau le tewwwwww. Ok, Zulhijjah merupakan bulan terakhir dalam takwim hijrah. Takwim hijrah tu apa benda plak? Nak tau sila cari sendiri eh.

Apa yang special sangat Zulhijjah ni? Raya Korbannnnnnn. Makan daginggggggg. Yeayyyyyyy! Ada rasa cam nak stop membaca tak? Kalau ada, sila batalkan niat anda dan teruskan membaca. Terima kasih.

Berbalik kepada soalan tadi, apa yang istimewa sangat Zulhijjah ni selain buat korban, orang pergi haji dan buat aktiviti bersama keluarga or kawan-kawan. Eh. Semua orang tahu kan Hari Raya Aidiladha disambut pada setiap 10 Zulhijjah. And hari Tasyriq pulak jatuh pada 11, 12, dan 13 Zulhijjah dan kita diHARAMkan berpuasa pada hari-hari tersebut.

Selain raya korban which falls on the 10th, apa lagi peristiwa-peristiwa terjadi dalam bulan Zulhijjah? *nak tanya sapa nak cerita, tapi cam sia-sia je, penat da bagi peluang orang rebut pahala, sorang pun tak sudi. Bercakap melalui pengalaman post-post sebelumnya*

9 Zulhijjah, Hari Arafah.

10 Zulhijjah, kita sambut raya korban. And ibadah korban boleh dilakukan pada 10, 11, 12, dan 13 Zulhijjah. Raya Korban kita sambut sebab apa? Sebagai tanda memperingati peristiwa sembelihan Nabi Ismail a.s oleh bapanya Nabi Ibrahim a.s dan Allah tukar dengan seekor biri-biri.

26 Zulhijjah plak merupakan hari kematian Saidina Umar al-Khattab. *muka merah (baca as blushing) sebab suka Umar. haaaa~*

Sempena datangnya Zulhijjah, apa yang kita nak buat? Ke tak plan apa-apa lagi?

Allah berfirman dalam surah Al-Fajr, ayat 1 dan 2 "Demi fajar dan malam yang sepuluh". Apakah yang dimaksudkan dengan malam yang sepuluh?

Dari Ibn Kathir "Yang dimaksudkan disini adalah sepuluh hari pertama Zulhijjah, begitu juga tafsir Ibn Abbas, Ibn Az-Zubair, Mujahid dan lainnya" (HR Imam Bukhari)

Dari Ibnu Abbas ra, Rasulullah SAW bersabda, "Tidak ada hari yang amal soleh padanya lebih dikasihi Allah selain daripada hari yang 10 ini.  Para sahabat bertanya 'Walau berjihad di jalan Allah?' Rasulullah bersabda 'Walaupun berjihad di jalan Allah, melainkan lelaki yang keluar (berjihad) membawa diri bersama hartanya dan tidak kembali lagi selepas itu (syahid)" (HR Ahmad, At-Tarmizi)

Al-Hafiz Ibnu Hajar berkata, antara keistimewaan 10 awal Zulhijjah adalah terhimpunnya ibadah-ibadah besar iaitu solat, puasa, sedekah dan haji, di mana pada ketika lain tidak terhimpun seperti tersebut. Menjawab soalan 'apa yang istimewa sangat Zulhijjah ni?' ke tak?

Berkenaan solat.
Rasulullah bersabda, "Hendaklah kamu memperbanyakkan sujud kepada Allah, kerana di setiap sujud itu Allah mengangkat darjatmu dan dihapus kesalahanmu." (HR Muslim)
Dan disunatkan jugak untuk cepat-cepat keluar berjemaah. Hakikatnya, berkenaan solat ni anytime pun kena buat kan? Tak kan la 10 hari awal Zulhijjah je nak banyak solat sunat, pergi awal ke Masjid, masa lain tak nak buat. Bukankah istiqamah itu lebih baik? *angkat-angkat kening*

Dan berkenaan puasa.
Daripada Hunaidah bin Khalid, dari isterinya, daripada sesetengah isteri Rasulullah SAW berkata " Rasulullah berpuasa pada hari sembilan Zulhijjah, pada hari Assyura (10 Muharram) dan 3 hari setiap bulan)" (HR Ahmad, Daud dan Nasaie)

Dari Imam An-Nawawi, berpuasa pada hari-hari 10 adalah sunat yang amat digalakkan.

Puasa pada hari Arafah (9 Zulhijjah). Rasulullah sendiri bersabda tentang kelebihan berpuasa pada hari tersebut.

"Aku mengharapkan Allah menghapuskan setahun lalu dan setahun akan datang" (HR Muslim)

Rasulullah yang maksum pun mengharapkan keampunan Allah. Kita yang dosa entah-entah *bukan entah-entah, komfem-komfem* melebihi kebaikan, tak kan tak terdetik kat hati nak mencari cara supaya Allah hapuskan dosa-dosa tersebut? Sombong bebeno. *ishishish*

Musim kebajikan tiba lagi, so macam mana cara kita nak sambut? Cene cene? Ce cte ce cte.

First and foremost, sambutlah musim kebajikan ni dengan bertaubat dengan sebenar-benar taubat *peringatan buat diri*. Tinggalkan segala dosa dan maksiat, sebab dosa tu la yang membawa manusia JAUUUUUHHHHHHHH dari kebaikan sekaligus jauh dari Rabb nya.

Second, tanamlah azam yang baik. Jangan azam pelik-pelik je nak tanam. Nak break record game ni, nak buat tu, nak buat ni, tapi untuk akhirat, satu azam pun takde. Allahu Rabbi, tak malu ke ngan Allah? Macam-macam Allah bagi free, satu benda pun tak terniat untuk Allah. Hamba jenis apo mu nih?

"Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keredhaan Kami), nescaya Kami tunjukkan mereka jalan Kami. Dan sesungguhnya, Allah benar-benar bersama mereka yang berbuat baik" (Al-Ankabut : 69)

Last but not least. Doa. Jom sama-sama kita berdoa agar kita tergolong dalam kalangan mereka yang BERLUMBA-LUMBA melakukan kebaikan. Berlumba-lumba tahu, bukan merangkak atau mengengsot. Terlalu slow itu. Apapun, perbanyakkanlah doa pada bila-bila masa. Sesungguhnya Allah suka apabila hambaNya meminta-minta. Bukan meminta-minta sesama manusia, minta pada Allah. Bermanja-manjalah ngan Allah, mengadu domba pada Allah. Tapi nak sebar fitnah takleh sebar kat Allah, sebar kat sesama manusia jela eh? Allah mendengar, every single word. Takde satu pun yang terlepas. Yang tak terucap pun Allah tahu. Yela kan, kadang-kadang kita sedih, marah, bengang, kecewa yang terlampau sampai takde words yang bole describe. But don't worry, He knows exactly how you feel without you telling. In fact, He's the One who created those feelings right?

Allah berfirman "Aku merindukan hambaKu, apabila dia merindui Ku. Aku bersama hambaKu, ketika hambaKu mengingatiku dan bergetar bibirnya menyebut namaKu"

"Barang siapa yang mengingati diriKu dalam dirinya, maka Aku mengingati dirinya dalam diriKu. Dan jika dia mengingatiKu dalam keramaian, maka Aku juga mengingatinya dalam keramaian yang lebih baik"

P/S : JOM puasa 9 hari berturut-turut! Saya mengajak puasa bukan kerana berat badan dah naik 2kg, tapi sebab terlalu banyak kebaikan yang ada pada hari 10, hari yang Allah sebut dalam Al-Quran.
Ibnu Taiyyimah pernah ditanya tentang keutamaan 10 hari awal Zulhijjah dan 10 malam terakhir Ramadhan. Dan beliau menjawab "Siang hari sepuluh hari pertama Zulhijjah adalah lebih utama dari siang hari sepuluh hari terakhir Ramadhan dan sepuluh malam terakhir Ramadhan adalah lebih utama daripada 10 malam pertama Zulhijjah" (Majmuk Fatawa)
The least i can do pada siang hari adalah puasa, selain belajar yang dikira berjihad, insyaAllah. So saya mengajak untuk puasa sebab nak sama-sama kumpul pahala, sama-sama kejar redhaNya, saya ajak bukan paksa. Innamal a'malubinniyat. ;) Sekian.


Im not sure bout anywhere else, but Bali is so panas sekarang. Extremely hot. Mohon kekuatan untuk terus bermujahadah nak puasa.

Friday, 12 October 2012

Kamu, Yang Disebut dalam Al-Quran.

Lama tak menulis. Maklumla, retissss. Haha. Dah sebulan lebih kat Bali ni, macam-macam benda da jadi, macam-macam dugaan Allah bagi. Ujian dunia, Alhamdulillah lulus setelah pelbagai bisikan datang melanda akibat keputusan hari pertama yang hanya bertujuan untuk mempermainkan perasaan. Lulus exam means more cuti. Hewhew. Ujian untuk akhirat, ujian hati, ujian iman. Memang datang bertubi-tubi. Im taking every single thing very seriously because ... *cuba isi dot dot dot tu dengan ayat korang*

Apa pun, hari ni cuma nak share beberapa ayat. InsyaAllah. Sebab da lama sangat tak share, diri pun rasa kosong. Chewah. Bole kan gituuuu. =.=''

"Hari ini telah Aku sempurnakan bagimu akan agama kamu, dan aku penuhkan kepada kamu nikmatKu, dan redhalah Aku Islam itu sebagai agama bagi kamu." (Al-Maidah : 3)

Siapa tahu cerita tentang ayat ni? Sedih tau. Siapa nak cerita siapa nak cerita? Cepat cepat. Fastabiqul khairat! Rugila kalau tak nak rebut pahala. Hmmm~

Allah cakap, Allah redha Islam sebagai agama kamu. Dan lihat diri kita sekarang. Adakah kita Islam? YAAAAAAAAA. *Alhamdulillah* Adakah Allah redha dengan keadaan kita sekarang? *air mata mencurah-curah* Kadang-kadang apa yang kita lakukan is more to untuk menjaga hubungan sesama manusia. Orang cakap apa pun, kita yeeeee je sebab kita tak nak sakitkan hati orang. And for i myself, i have problem saying no. Im not good at rejecting. Tak tau kenapa. If you say something dan saya memberi reaksi 'hehehehehe' *tersengeh-sengeh and tersipu-sipu* atau saya memberi seribu satu alasan yang tak munasabah, that means NO, I DON'T LIKE, I DON'T WANT etc2. Entah di mana silapnya, saya fail dalam berkomunikasi, sejak masuk KTT. Apapun, it's important to remind yourself, put Allah first in anything you do. You'll be safe. Anda pasti selamat, dunia dan akhirat. InsyaAllah.

"Kamu  adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan untuk memimpin umat manusia; iaitu kamu menyuruh berbuat kebaikan dan kamu menegah dari kemungkaran dan kamu beriman kepada Allah" (Al-Imran : 110)

Kamu adalah sebaik-baik umat. Siapa? Kita? Al-Quran itu diturunkan untuk siapa? Tapi dah layak ke kita jadi sebaik-baik umat yang di sebut dalam Al-Quran? Umat yang buat kebaikan dan mencegah kemungkaran dan beriman kepada Allah. "DAN", Allah cakap dan, bukan pilihan but everything should come together.*rasa terpukul kerana sedar diri belum layak*. Dalam surah Al-Ashr pun ada ciri-ciri manusia yang tak rugi. Sila rujuk sendiri. Kata nak rebut pahala. =P

Iman merupakan titik kekuatan. Ikut kata iman, bukan nafsu. Nafsu buat baik takpe. Biarla nafsu nak buat baik tu meluap-luap. Kalau ada la kan. Tapi jangan sehari je, dan disitu perlu diingatkan bahawa istiqamah itu lebih baik dari buat banyak sekali gus then stop doing. Ishishish. No good no good. *cakap kat diri sendiri*

Dan ayat terakhir nak share malam ni berbunyi *drum roll*

"Dan berpegang teguhlah kamu semuanya pada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai-berai, dan ingatlah nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa jahiliyah) bermusuh-musuhan, lalu Allah mempersatukan hatimu, sehingga dengan kurniaNya kamu menjadi bersaudara, sedangkan (ketika itu) kamu berada di jurang neraka lalu Allah menyelamatkan kamu dari sana. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayatNya kepadamu agar kamu mendapat petunjuk" (Al-Imran : 103)

Oh, ni lah ayat yang berjaya mencipta scene. *nangis berguling-guling* Do you feel what im feeling? Tak? Haaaa, kenapa tidak? Tolong la faham. *nak paksa jugak orang faham.huh*

'sedangkan ketika itu kamu berada di jurang neraka lalu Allah menyelamatkan kamu' Ya Allah, ni sangat-sangat sentap. Terasa betapa berharganya Iman dan Islam, dan terasa betapa manis dan berharganya Tarbiyyah dari Allah. Bukan calang-calang, bukan untuk kita campak-campak sukahati. Allah selamatkan kita dari neraka. Neraka tu. Tak gerun ke bila fikir? Allahu Rabbi. Jantung bagai nak luruh bila terfikir keadaan diri sendiri dan jarak dari neraka.

Dan bila Allah sendiri dah selamatkan, kenapa senang-senang nak patah balik? Betapa tak bersyukurnya manusia. Da kat jurang, kat tepi, silap step memang tergolek masuk neraka tapi Allah nak tunjuk Dia sayang, Dia selamatkan. Tapiiiiiiiii. Alahai, sedih sangat sampai tak tau nak cakap apa. Cuma mampu mengharap kalian turut rasa apa yang saya rasa.

Nak dapat syurga tu bukan semudah yang kita sangkakan. Nak masuk neraka pun bukanlah sesusah yang kita fikirkan. Pandai-pandai la pilih sendiri. Allah sentiasa bagi kita pilihan. Dan Allah da bagi akal. Pesanan dari penaja, sila gunakan akal fikiran anda dengan sebaik mungkin. Jangan hanya pandai menyalahkan takdir.

Sekian bebelan, insyaAllah lain kali bebel lagi. ;)



P/S : Penat. Mengantuk. Letih. Saya tahu saya tak layak untuk merungut, mengeluh, komplen tak henti-henti, tapi tu la. Perangai buruk yang tak terbuang lagi. Merungut lebih, padahal kerja satu pun tak siap-siap. =.=''''''''' X______X

P/SS : Tolong dan mohon, berkawan means berkawan. Jangan la nak cipta situasi krikkrik. Saya tak suka dan tak gemar. Kenapa? It's not funny when you suddenly tell me 'I LOVE YOU' and ask me to say it back. Im not saying it, because 1. i dont love you *mind if i tell you depan-depan? apa bole buat, tak sampai hati*  2. kawan kot. selama ni awak berkawan dengan maksud disebalik ke? Kecewa sangat. 3, im keeping that phrase for someone special. saya bukan orang yang sepah-sepahkan i love you merata. maybe it seems kolot to you, but itu saya. 'I love you' means something to me. So please. Saya tersenyum bukan bermaksud saya suka. Dalam hati berapi. Harap maklum.




Tuesday, 2 October 2012

Ada Udang Besar Disebalik Mee!!

Perhatian kepada mereka-mereka yang mempunyai alahan pada makanan laut *baca as seafood*, jangan khuatir kerana post ini tidak akan memudaratkan anda. InsyaAllah. Kerana term 'udang besar' itu hanyalah propaganda.

Kenapa tiba-tiba udang besar? *Sebab teringin. huahua. =..='''*

Begini alkisahya. Pada suatu hari... Ok, cuma nak cerita sedikit pengalaman yang bole dikategorikan sebagai pengalaman sentap *bagi saya*. Sesungguhnya Allah mentarbiyyah hambaNya dengan pelbagai cara. Dan Allah kirim tarbiyyah pada saya, dengan dua peristiwa tersebut. Mungkin sebab saya terleka dan rasa dah cukup kot apa yang diusahakan *astaghfirullah >_<*

Benda ni jadi dua kali. Yang pertama tu saya still tak sedar kot Allah nak tegur, so Allah takdirkan peristiwa tu terjadi untuk kali kedua. Apakah yang terjadi itu? Haaaa. Sila sambung bacaan anda.

Masa balik dari campus, seperti selalu, kami (MUSRA) berjalan dengan ayu-nya menuju kost tercinta. Time tengah lenggang-lenggang tu, jumpa sorang makcik tua yang bawak bakul atas kepala. So, saya dengan gembiranya tersenyum seperti selalu *ye ye la kan slalu senyum*. Tiba-tiba....."Assalamualaikum" sapa makcik tua tersebut.

Dush! Aduh. Tertembak tepat ke kepala. *lubang kat dahi* - peristiwa yang sama terjadi dua kali. Dan kali kedua tu baru rasa yang lubang kat dahi tu. Sebab baru tersedar. Sedar apa?

Rasulullah SAW bersabda "Sesungguhnya di antara syarat-syarat kiamat adalah bahawa seorang lelaki hanya memberikan salam pada orang yang di kenalinya sahaja" (HR Abu Daud dan Nasai)

Terasa sangat malu dengan diri sendiri. Allah tegur kali pertama, tak sedar pun. Nasib baik Allah still sayang, tegur lagi skali. Sweet kan Allah? =DDDD

Sedangkan Rasulullah SAW, manusia berakhlak Al-Quran, paling tinggi kedudukan, pun bagi salam kat sapa-sapa yang Baginda jumpa. Dan takde sorang pun yang berkesempatan nak bagi salam dulu melainkan Rasulullah mendahului.

Teringat kisah sorang sahabat *maaf terlupa siapa* yang berusaha sungguh-sungguh nak bagi salam kat Rasulullah. Tapi tak pernah dapat. Sampai sanggup menyorok belakang pokok, dengan harapan Rasulullah tak nampak beliau dan dapat la beliau bagi salam dulu. Kira cam main aucak aucak gitu. Tapi, still Rasulullah bagi salam dulu kat dia. Comelkan para sahabat. Sungguh-sungguh tu. haaaa~

Mereka belumba-lumba nak bagi salam kat orang, tapi kita sekarang? Tegur pun nak tak nak, senyum pun kadang-kadang tak. Salam apatah lagi. *refleks diri sendiri* Rasa cam bagi salam kat orang tak dikenali tu benda pelik pulak. Tu la kita, umat akhir zaman. Jumpa kawan-kawan pun kadang-kadang tu "woi!" tak pun "aaaaaaaa, lama tak jumpa." dan paling dahsyat, jumpa kawan-kawan tegur dengan carutan yang entah apa-apa. Da elok-elok Islam bagi cara terbaik, salam, Assalamualaikum, sejahtera ke atas kamu. Tak nak pulak. Nak jugak mencarut. Betul-betul tak faham *hantuk kepala kat lantai*

Mungkin kisah saya tak la hebat, tapi rasanya tarbiyyah yang Allah bagi disebalik tu sungguh ohsem. Tak kisah la kalau korang nak kata tak, tapi saya tetap cakap YE. lalalalala~

Kesimpulannya, pandanglah dunia dengan kaca mata iman. Nanti akan nampak tarbiyyah direct or indirect dari Allah. Even tersepak batu pun, pasti ada sesuatu yang Allah cuba sampaikan kat kita. Cuma kita perlu pasang kaca mata iman supaya nampak dengan jelas. InsyaAllah. Itulah udang besar yang bersembunyi di sebalik mi goreng yang sedap. *nyumnyum* Kalau mata kasar, mungkin samar-samar kot. Hmmm.

P/S : Rasulullah bersabda "Diantara syarat-syarat kiamat adalah timbulnya perkara-perkara keji, biadap dalam kekejian, memutuskan sillaturrahim, khianat pada orang yang jujur dan kepercayaan pada orang yang khianat." (HR Ahmad Al-Bazzar dari Ibnu Umar) <----- rasa cam familiar je ni. hmmm.

P/SS : Bila agaknya akan datang zaman yang apabila lelaki melihat wanita lalu mereka menundukkan pandangan dan wanita apabila melihat laki-laki mereka turut menundukkan pandangan. Hmmmm.

Sunday, 30 September 2012

From Bali With Love Part 3

Tajuk lain-lain, tapi letak part 1, part 2 part 3 kan. Haha. =.=''

Saya tahu, before ni blog post berkenaan Bali, agak 'stress' untuk dibaca. Asifah jiddan. Kali ni insyaAllah tak. Sebab emosi dah stabil. Alhamdulillah.

Tak dinafikan, minggu pertama dan kedua memang mengalami tekanan perasaan yang menghampiri tahap kritikal. Huahuahua *sila larikan diri sekarang* Tapi sampai bila nak tertekan kan. kan kan kan. And untuk pengetahuan, saya memang pengguna tegar perkataan 'stress' walaupun hakikatnya tak stress pun. *suka menimbulkan propaganda*

Ehem! Beralih kepada tujuan sebenar menulis. Apa agaknya? Sementara mood elok ni kan. Nak la jugak share. Ingat tak kat post Bali part 2 saya pernah menstatedkan soalan-soalan yang bermain di kepala. Nih nih, kat sini. Tolonglaa klik. Ada 2 soalan, tapi yang nak cerita kali ni tentang soalan no 2. InsyaAllah, dah jumpa jawapan. Harapnya la kan. Sigh.

Untuk kebaikan atau sebaliknya? InsyaAllah untuk kebaikan. Kenapa Allah campakkan ke sini? Dan persoalan tu bukan untuk saya seorang, tapi untuk semua. Kenapa Allah hantar kamu ke tempat yang kamu berada sekarang. Cuba tanya kat diri sendiri. Kenapa? *kalau kat toilet tu pun tanya lah diri, kenapa kat situ dan trimas sebab sanggup baca blog post beta dalam toilet, teharu*

Pada mulanya, memang terkilan, sedih, kecewa, dan segala perasaan yang berpotensi meruntuhkan iman berlegar-legar dengan jayanya dalam diri. Sedikit sebanyak menunjukkan bahawa saya belum benar-benar redha dengan takdirNya. *air mata mencurah-curah*

Redha yang sebenar-benar redha itu bagaimana? Ok, bagi contoh la ye. Senang sikit kot korang nak faham.

Seorang ibu kematian anak. Pada saat kematian anak tersebut, beliau menangis dan berasa sedih. Mungkin juga terdetik di hati beliau, 'kenapa macam tu?' atau 'sepatutnya mak yang pergi dulu' lalu setelah beberapa hari, beliau berkata 'takpe, aku redha'. Dan seorang lagi ibu, kematian anak tetapi langsung tak menangis dan berkata 'takpe, dia hanya pinjaman dari Allah'. Nampak tak beza?

Tak? Heh. Ok, satu lagi contoh, kalau apa-apa jadi kat kita, contohnya doktor salah injection dan mengakibatkan kecacatan seumur hidup, tanpa fikir panjang, kita cakap 'AKU NAK SAMAN DOKTOR TU! SEBAB DIA LA AKU CACAT!'. Lepas selesai saman menyaman, baru nak cakap 'aku redha'. Padahal dah saman. Dan keluar statement 'sebab diala aku cacat'. Hebat giler doktor tu sampai boleh cacatkan orang. Memang terbaik. Siapalah doktor tu, dan apa la yang mampu dia buat kalau Allah tak izinkan jadi camtu? Di situ Allah nak uji, sama ada kita betul-betul redha atau redha sekadar ucapan dihadapan manusia. Tanpa izin Allah, takkan ada benda yang mampu memudaratkan kita, dan tanpa izin Allah, tak kan ada sesiapa pun yang mampu menolong kita. Ingat tu. *muka garang*

Dengan itu, saya juga kecewa dengan diri sendiri, yang belum mencapai tahap betul-betul redha. *tunduk malu hingus meleleh-leleh*

Apa kena mengena redha dengan soalan yang saya claimed dah jumpa jawapan tu? Hmm. Peringatan, post ini bukan bertujuan untuk menunjuk-nunjuk. Tidak sekali-kali. Tolong jangan salah faham.

Setelah berhari-hari mengalami konflik dalaman, akhirnya Allah bagi jawapan. Kenapa saya kat sini. Salah satu is, untuk menjadi seorang hamba yang lebih baik. Lebih baik yang macam mana tu?

Setiap orang mesti ada Mutabaah amal masing-masing kan? Apa tu mutabaah amal? Mutabaah amal means 'Pemeriksaan Amal'. Ni contoh jadual mutabaah amal.


 Maaf ye kalau tak nampak. *kehkeh* Sekadar buat jadual je memang tak cukup. Dan apa yang saya nak tunjuk kat sini bukan jadual "Syurga Menunggumu" saya tu. Yang saya nak cakap, kaitan saya dicampakkan ke Bali dengan jadual tu.

Kat Bali ni sangat seronok *tiba-tiba seronok padahal beberapa hari lepas cakap stress*. Kenapa seronok? Meh nak cte.

Kat sini waktu solat awal lebih kurang sejam dari kat Malaysia, untuk saya lagi awal dari kat Ipoh. Kalau kat Sarawak, memang lebih kurang, tapi still, sini lagi awal. Bila Subuh awal, saya akan ada banyakkkkk masa. Sebab lepas subuh takleh tido. Nanti rezeki mahal. Lagi-lagi sekarang subuh semakin awal, 4.27 pun akan jadi nanti. Lagi la banyak masa before pergi kelas kan. Kalau kat Malaysia, ada mak ayah, bangun pun perlu dikejutkan sampai ayah berkali-kali pesan "Kak, jangan tinggal solat, esp Subuh!" InsyaAllah, dan Alhamdulillah, kat sini saya bole bangun awal ayah. Saya bole. *muka bangga*

*Tbe2 jadi malas nak cerita*. Dipendekkan cerita, kat sini Isyak awal. So dalam pukul 10 camtu da bole la nak guling-guling. Baca Al-mulk segala. *plan asal* Sekarang masalah nak Qiam je sebab subuh terlampau awal. Any suggestion? Nak share tips ke? *muka penuh harapan mata bersinar-sinar* Mungkin kena tido awal, then bangun jam 230, lepas tu tido balik dan bangun untuk subuh. Hmmm.

Apapun, semua benda akan rasa seronok bila kita jumpa hikmah disebalik setiap sesuatu. Cari kebaikan, maka jumpa la kebaikan tu. Kalau saja membutakan hati, memang sah-sah stress. *bercakap melalui pengalaman* Tak kira kat mana kita berada, sila cari apa kebaikan yang Allah nak bagi dengan meletakkan kita kat situ. Apa peluang yang Allah nak bagi. Bersangka baik terhadap Allah, kerana Allah berada dalam sangkaan hamba-hambaNya. Saya bukanlah baik, bukan nak tunjuk baik, tapi NAK AJAK korang buat baik. Sebab kita kena menabung untuk akhirat. Nak umur panjang, kena cari cara kan? Umur yang panjang tu bukan diukur dengan selama mana kamu di dunia, tapi di ukur selama mana amalan yang kita tinggalkan masih memberi manfaat untuk hari kemudian. *mana tau bila ajak orang buat, dapat tumpang sekaki dapat pahala. hewhew*

P/S : Sedang bersangka baik pada Allah, dan merasakan Bali ini tempat yang sungguh ohsemmmmm. Bertambah owsem bila goreng pisang kat sini macam goreng pisang kat Sarawak. *lari lompat2 keexcitedan*

P/SS : Dua tiga hari ni asyik ngintai pasangan yang da kahwin. Seronok dan jeles. Haaaa~ Bakal zauj, saya sedang berusaha jadi hebat, semoga awak pun. ;D *mode gatal*

P/SSS : Kbai. Nak study. >_<

Tadi ada conference riang kat rooftop. seronok. =D dan, saya smurf! weeee~

Friday, 28 September 2012

Inilah Masanya Untuk Berguling, Terdampar dan Menari LALALA~

Situasi 1

Dalam kelas

XXX : *datang cuit* Kamu M***?

M : Eh, bukan.

XXX : Jadi kamu ...

M : Aku ********.

XXX : Aku ****** *sambil hulur tangan nak salam*

M : ERK... *krikkrikkrik*

-XXX adalah lelaki dan M adalah perempuan-

********************************
Situasi 2

Masa ambil cap jari.

Pak Polisi 1 : *nak pegang tangan sebab nak tonyoh kat print hitam* (teringat zaman dulu-dulu, ayah slalu bawak balik benda tu)

A : Nggak ap ap (GPP). Sendiri aja. Saya muslim jadi ngga bisa sentuh.

Pak Polisi 1 : Oh, dia juga muslim *sambil tunjuk kat Pak Polisi 2*. Jadi dia aja bantuin kamu. Bisa sentuh kan? Sama muslim.

A : Erk. *krikkrikkrik*

Pak Polisi 1, 2, 3 : Kamu punya wudhuk ya? Mau solat? Jadi nggak bisa sentuh ya? *pertanyaan ditanya kepada A,B,C, dan seterusnya*

********************************

Situasi 3

Y : Kamu nanti pulang g mana?

T : Jalan kaki.

Y : Aku hantarin aja.

T : GPP. Aku jalan aja.

Y : Benaran kamu? Aku hantarin, naik motor, tas nya ditengah. Jadi GPP sih.

T : Hmmm. *krikkrikkrik*

********************************

Banyak lagi situasi-situasi KRIKKRIKKRIK kat sini *baca as Bali*. Tak kira lah dengan Locals atau among Malaysians. Sumpah banyak situasi yang mencabar kat sini. Tapi berdasarkan peristiwa di atas, hanya satu persoalan yang mampu ditanya.

Masih mahu rasa selamat dan meneruskan cita-cita untuk menari dan terguling lalu terdampar?

*KRIK KRIK KRIK*

"Belum tibakah waktunya bagi orang-orang yang beriman untuk secara khusyuk mengingati Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan kepada mereka dan janganlah mereka berlaku seperti orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak di antara mereka menjadi orang-orang yang fasik" (Al-Waqiah : 16)

Dush! Tertusuk di qalbu. Mungkin ada antara kita yang bernasib baik. Dicampakkan ke dalam biah Islamiah dan rasa selamat. Saya juga pernah mempunyai perasaan selamat tersebut. Tapi sekarang Allah uji mungkin sebab nak bukak sikit mata dan hati ni, yang jalan yang saya pilih dulu, kini dan insyaAllah sehingga ke hembusan nafas yang terakhir masih teramat panjang. Masih terlalu ramai yang BELUM FAHAM.

Tahu kah kamu beza antara saya muslim dan saya Muslim? *sila maklumkan pada diri sendiri bahawa tak semua orang tahu dan tak semua orang faham*

Menilai seseorang tu memang bukan tugas kita as Abid and Khalifah. Memang tak termasuk dalam senarai tugasan. Dan hati memang tak terdidik nak menilai orang. Cuma kat sini, rasa nak percaya dan selamat tu tak ada. Secara tidak langsung menambahkan lagi satu tugasan berat pada kalian-kalian dan saya yang memilih untuk berkongsi fahaman. *ayat takleh blah*

Apapun, terlalu banyak perkara yang menyedarkan diri bahawa jalan ni memang belum nampak penghujung.

Ya Allah, tunjukkan kami jalannya,beri kami kekuatan. Tambahkan kefahaman kami tentang agamaMu, dan berilah mereka kefahaman tentang agamaMu. Sesungguhnya Engkaulah yang memegang hati-hati kami.

P/S : Act, kat mana-mana pun masih ramai yang tak faham. Cuma kadang-kadang bila kita dalam kelompok yang selamat, kita tak nampak benda sekeliling. Tapi, adakah kita nak masuk syurga sendiri-sendiri, sedikit-sedikit atau beramai-ramai?

P/SS : Tak nak cerita semua peristiwa. Cam inappropriate je. Biarlah rahsia. Yang penting point utama jelas.

P/SSS : Point utama saya adalah, nak mengatakan kita takde masa rehat sebenarnya kat dunia ni. Perjuangan belum selesai. Dan masih ramai yang memerlukan bantuan, termasuk diri sendiri.

P/SSSS : Ikhtilat. Jahiliyyah tegar. DUSH! *jatuh tesembam. air mata mengalir-ngalir*

Monday, 24 September 2012

Dalam Mencari RedhaNya Di Perantauan.

Alhamdulillah, sekarang emosi dah mula stabil. Haritu cam huhahuha sikit. Sebab iman terkejut dan terdown sebentar. Dengan cabaran-cabaran iman, dengan kerisauan akan terhanyut, dengan ketakutan akan kembali jahiliyyah, hanya Allah yang tahu betapa berperang dengan diri sendiri itu susah.

"Allah tahu betapa kita berusaha untuk tetap di jalan yang benar dalam keadaan yang tidak berapa conducive"  - lebih kurang camni la maksud ayat dari sorang sister. Dan menusuk tepat ke hati. Jazakillah khayr akak.

Betapa diri risau akan futur di tengah jalan. Dengan diri yang masih merangkak, masih bertatih, dan boleh terguling, tersungkur, tergolek bila-bila masa. Tapi yakin, Allah akan tetap bersama hambaNya yang berusaha untuk terus berada di jalanNya, terus mencari redhaNya.

Bole dikatakan terlalu banyak kesilapan sepanjang beberapa minggu ni. Tak payah cerita la kan apa. Hmm. Mungkin sebab terlupa seketika matlamat sebenar, lupa nak perbaharui dan luruskan niat. Terbengkok sikit niat tu, alahai. =.=''

Bersyukur sangat-sangat sebab ada kawan-kawan yang memahami. Ada Dian, Aishah, Kauthar and Alya. Bole curheart malam-malam. Pagi petang baca al-Mathurat sama-sama, solat jemaah, sharing-sharing. Bahagia. Bole la nak perasan kejap yang kost ni umpama taman tempat bidadari berhimpun keranaNya. Hanya keranaNya. Lupa kejap masalah-masalah dunia yang buat sesak dada. Dunia hai dunia ~~~

Bila difikirkan semula, macam yang disharekan dalam conference riang 10 minit selepas Isyak, kenapa Allah hanta ke sini? Hmm. Setiap yang berlaku bersebab. Dan takde kebetulan pun dalam hidup ni. Semuanya Allah dah aturkan. Dan aturan Allah adalah yang terbaik. Terpulang pada kita sendiri nak mencari ibrah atau menyalahkan Allah atas perkara-perkara yang berlaku.

Mungkin semua bole kata kat sini banyak dugaan, budaya berbeza, dan macam-macam lagi. Why not, kita tukar budaya yang menjadi kebiasaan tu kepada budaya baru yang lebih indah? Kalau budaya yang tak enak buat iman mampu bermaharajalela, kenapa yang baik tak bole pulak kan? Allah bersama mereka yang berjuang dijalan Nya. ;) InsyaAllah.

Sedangkan perjuangan Rasulullah pun tak mudah. Apatah lagi kita orang biasa. Entah siapa kita disisiNya, entah kenal atau tidak penduduk langit siapa kita. *sedih*

Sa'ad bin Abi Waqqash berkata "Aku bertanya kepada Rasulullah SAW, 'Ya Rasulullah, siapakah yang paling berat ujian dan dugaannya?' Nabi SAW menjawab, 'Para Nabi dan kemudian yang menyerupai mereka dan kemudian yang menyerupai mereka. Seseorang di uji menurut kadar agamanya. Andai agamanya tipis (lemah) dia di uji sesuai itu (ringan) dan apabila imannya kukuh dia diuji sesuai dengan itu (keras). Seseorang itu diuji terus menerus sehingga dia berjalan di muka bumi ini bersih dari dosa-dosa.' ". (HR Bukhari)

Terharu sangat bila baca hadis ni. Sebab terasa Allah sangat-sangat lah sayang. Dan tersedar bahawa dugaan yang Allah bagi tak lah sehebat yang Rasulullah lalui dulu tapi dah merungut, down tak tentu pasal. Kata nak jadi hebat Mi? Kalau stakat dapat nama buruk and apa-apa la benda tak best, masih tak bole bangga nak jumpa Allah, nak berjiran ngan Rasulullah. Tapi tetap mengharap dan terus berusaha.

Ya Allah, berilah kekuatan kepada kami yang Kau campakkan ke Bali untuk meneruskan perjuangan Kekasih Agung, Rasulullah SAW dan para sahabat. Walaupun berat, kami sanggup. KeranaMu. Pimpin kami, dan tunjukkan kami jalannya Ya Allah. Jangan Kau biarkan kami sendiri, walau dalam kadar sekelip mata. Amin....

P/S : Bila diaorg sebut kenapa tak UK, kenapa tak tempat best yang lain, terus terperasan yang MUSRA ni orang hebat, sebab tu Allah campak ke sini. Hewhew. *maaf, kuat perasan*

P/SS : Tersentap bila dapat berita kematian junior. Tak sangka tapi tu la hakikat. Terfikir, bila plak masa saya kembali bertemu Pencipta eh? Cene pengakhiran hidup yang meletihkan ni. Ya Allah...

P/SSS : Jalan ke syurga tu penuh dengan benda-benda yang manusia tak suka. And jalan ke neraka tu dipagari dengan benda-benda yang manusia cinta. Sebab syurga tu tak terbayangkan pun keindahannya. Mana mungkin sesuatu yang sangat sangat sangat la amazing, bole senang-senang dapat kan? *tanya diri sendiri*

P/SSSS : Terbanyak plak kan. Hekhek. Apapun, kejarlah akhirat dan dunia pasti menyertainya. InsyaAllah. ;)

Tuesday, 18 September 2012

Bali Life Part 2

2nd post tentang life in Bali. Well, still tak menarik. Cuma nak meluahkan perasaan. It's totally different here. And I just dont understand everything very well yet. When i say everything, it means everything.

What i learn in Bali?

1. You earn respect by shouting in someone's face for no reason.
2. You can call anyone by any names you like. They will respect you soon.
3. You can't really trust anyone here. One second they are nice to you, and the split second, they'll just bark at you.
4. Ukhwah itu kerana Allah atau sekadar kerana kita SATU MALAYSIA?

and many more. I wish i could list everything down. There's so many things to say, and i just ran out of words.

Mungkin disebabkan environment di sini berbeza dengan KTT. Jadi masih rasa kehilangan dan kekurangan.

Cara hidup disini berbeza, pergaulan pun tak serupa. It hasnt been a month yet, im not supposed to summarise everything. Cause there's more to come. And im scared.

Mungkin menulis di sini bukan sesuatu yang bijak. Kerana Allah lebih mengetahui. Bercerita pada Allah. Mengadu lemah pada Allah. Meminta kekuatan dari Allah.

Kawan-kawan mungkin dengan mudah bole berkata, 'Allah tidak membebankan seseorang melebihi kemampuannya.'

Di sini saya mengingatkan bahawa berbicara itu senang sekali. Saya dulu dengan yakin berkata, 'redhalah dengan setiap ketentuan Allah kerana itu yang terbaik' Dan Allah uji dengan kata-kata itu. Sama ada saya benar-benar redha atau tidak. Pada mulanya yakin, hati ni redha. Tapi sekarang, persoalannya, 'Am i or am i not the chosen one?' 'Dicampakkan ke sini untuk kebaikan diri atau sebaliknya'. 

And there are lot more questions running in my head.

Pendek kata, saya rindu persekitaran yang diselubungi cahaya. Dimana hati tenang, dan diri rasa selamat no matter what. And it's not here in Bali. Definitely not that place i've been longing for.

Memang kat sini crime rate sangat low. Tak macam Malaysia. Kalau bawak speeda moto, bole je bawak beg bimbit kat tepi. InsyaAllah tak de orang ragut. But somehow, saya still rasa tempat ni kurang selamat. Bukan tak selamat untuk diri, tapi kurang selamat untuk iman dan kondisi hati.

'Saya nak ke syurga' - detik hati. Tapi... Ya Allah, hambaMu mohon kekuatan. *Keluh panjang, tunduk pasrah*

P/S : Bahasa melayu dah tunggang langgang, bahasa inggeris dah teruk jadi makin teruk. Semua dah bercampur-campur ngan bahasa Indonesia. =.='' Cepat benar terpengaruh. Nak salahkan siapa? Tapi bercakap still ok, jgn risau.

P/SS : Bukan takut pada dunia. Tapi takut hanyut dalam kepalsuan dan melepaskan sesuatu yang lebih berharga. Mujahadah itu benar-benar payah dan pahit. :'''''''(

Friday, 14 September 2012

How's Life In Bali? Part 1.

Gimana ya bisa saya ceritain? One word to summarise everything, STRESSFUL. *Keluh panjang.*

Even though it's not as tough as i was expecting, somehow bebanan tu masih terasa. Dan sebagai manusia biasa, saya mengeluh dan terdetik sesal di hati. Ya Allah. Hmmm.

Hidup tak selalu indah. Sebab dunia bukan syurga *i keep reminding myself* Kadang-kadang apa yang kita lakukan adalah lebih kepada untuk meng-impress manusia. Tapi tak fikir pun kalau redha Allah menyertainya atau murka yang mengiringi perbuatan tersebut. *Skali lagi keluh panjang.*

When Allah brings me to this, He will definitely bring me through this.

LETIH.KECEWA.TERLUKA.TERGULING.

Semoga terus tabah ye hati. *sobssobs*

Apapun, kehidupan kat sini takde la teruk mana pun. Haha. Cuma saya yang suka merungut. Eh.

P/S : Lama tak post benda bermanfaat. Dengan internet slow tahap gaban ni, hmm. Internetkatkostnisiryesslowkalausiputbabibolebelaripastilebihlaju.

P/SS: Sesungguhnya ukhwah kerana Allah itu lebih manis. Kalaulah mereka mengerti.

P/SSS: Mohon doa kalian agar kami yang Allah campakkan disini diberi kekuatan untuk terus maju. Terutama dalam menggerakkan DnT yang cahayanya agak samar-samar disini. Maklumlah, internet pun slow, line pun kureng, jadi cahaya pun agak kurang power. InsyaAllah, kami akan terus berusaha.

P/SSSS: Kami = MUSRA (muslimah rangers) Hihihi. =P

Monday, 3 September 2012

Im Feeling Giddy

Haha. Title yang tak ada kena mengena.
Tinggal sehari je lagi nak guling-guling kat Malaysia. Allah, cepatnya masa berlalu. Semalam baru balik dari Melaka. It was an awesome short trip to Malacca.

So this is Andak and Mummy.

A'Famosa Cowboy Town 

Bapak and the Red Indian guy who my sister claims to be handsome. =.=''



Gajah yang tersenyum

Again, the smiling elephants.

Mummy and Bapak

Us <3

Before entering the 4D theater.

More pics coming *kalau rajin* haha. Malam tu balik hotel around 1 am. Letih, tapi seronok. HAA~~~

Ok, la. Nak pack barang. Tata.

Thursday, 30 August 2012

Still in Malaysia, With Uncountable Blessings, and Counting the Days.


7 days left. *tak tau pulak kalau silap kira*
Ooooo, im leaving Malaysia soooooooon. InsyaAllah. And i haven't pack my things yet. Hmm.
Rasa excited, sedih, takut, nervous, senang cakap semua perasaan ada. Not that i've never been away from home. Itu perkara biasa *chewah, belagak. jap g nangis* Tapi i know this one will not be the same. 5 1/2 years. Bajet cam lama sangat la kan. Padahal orang lain pun pegi lua negara jugak. Lagi lama pun ada. Haha.

Cotcetcotcet, nak pergi mana? Pergi Bali je. Huahahaha. Dekat sangat!! Tapi kecoh cam nak pergi belah-belah Eropah sana. =.=''

Kawan-kawan semua dah fly. Ke India. And i missed them already. :'( The only batch left, us, those going to Bali. Dari KTT ada 7 je pun. 6 JPA, 1 MARA. *Actually tak semua. Yang Mara mostly tak fly pun lagi*

There's one question i keep asking myself ---> Am I supposed to feel sad because i was separated from my friends as in I didn't make it to India. And i'm leaving for Bali instead. Really, that's the question. Because frankly speaking, i don't feel sad, not even a dot. Hmm. I feel so blessed and deep in my heart, i know, Allah has better plan for me. In Bali. InsyaAllah. And every time i get to think bout not going to India but Bali, i feel so grateful *despite the fact that i might come back to Malaysia in dark-skinned version*. Truly am. Don't ask me why because i'll say 'I don't know why'.

Tipu la kalau cakap takde mulut-mulut yang mengata. Yes, there are. And i just don't bother. Why care bout what people got to say *people will never stop condemning each other* when you know Allah has planned this for you way before you were born? I have no time to worry bout what others got to say bout me *puji atau maki except teguran bermanfaat* because all i know is i have to think of what Allah says bout me. Am i or am i not a good servant of Him.

Anyway, leaving for Bali in 7 days, off to KL and Melaka tomorrow till Sunday. InsyaAllah. So I guess i can start packing my things bila balik dari Melaka. Huhu. Sehari only. That's what we call last minute packing. *yeke?*

Well, kalau dibiarkan, memang ada banyak benda nak cerita. Tak menarik pun nak cerita jugak. Kalau korang baca, bukan salah saya. Haha. =P

Till then, TATA. *lambai-lambai ala Miss Universe*

P/S : Memohon jasa baik anda-anda untuk mendoakan kejayaan dan keselamatan saya dan rakan-rakan. Semoga Allah membalas kebaikan anda dengan kebaikanNya. ;D

Sunday, 26 August 2012

Adakah Kita Yang Terhalau atau Sebaliknya?

Telaga itu luas. Sebentang Ailah di Syam hingga Sanaa' di Yaman. Di tepinya berdiri seorang lelaki, segak, kemas, rambutnya hitam, tersisir rapi. Dia menghadapkan dirinya kepada sekalian hadirin. Dengan wajah berseri-seri, dia memanggil. Merdu suaranya. "Marhabaan ayuhalinsaan! Mari dekat, silakan minum."

Senyumannya lebar sekali, sehingga kelihatan kedutan pada matanya, terserlah putih giginya. Terpancar cahaya. Matanya yang hitam bercelak serta bulu matanya yang melentik berkelip bahagia setiap kali melihat tetamu-tetamu yang berseri-seri kerana wudhuk mereka. Tetapi tidak semua dapat merasa air telaganya. Ada yang dihalau. Dan setiap kali ada yang terhalau, kelihatan rona merah bersama urat biru di antara alis matanya. Dan disetiap kali itu juga dia akan terdiam.

Terdengar suaranya sendu, berbicara penuh rasa cinta, matanya berkaca "Ya Rabbi" rintihnya "Mereka sebahagian dariku. Mereka umatku" Dan ketika itu ada suara menjawab "Engkau tidak tahu apa yang mereka lakukan sepeninggalanmu!"

Air telaga itu harumnya semerbak kasturi. Rasanya lebih lembut dari susu, lebih manis berbanding madu, dan lebih sejuk dari salji. Dengan air itulah lelaki tersebut memberi minum mereka yang kehausan. Wajahnya berseri-seri setiap kali ada yang menghampiri. Dan dia berduka tiap kali ada yang dihalau pergi.

Itulah telaga Al-Kautsar. Terbentang seluas Ailah di Syam sehingga Sanaa' di Yaman. Lelaki itu, namanya terpuji di langit dan bumi. Muhammad SAW. Dan kita? Adakah yang terhalau atau yang disambut dengan senyuman?

Kerana kita Rasulullah berjuang, kerana kita Rasulullah pernah menangis. Tetapi sehingga kini, sudah layakkah kita untuk disambut dengan senyuman dari Baginda? Ingatlah, akan ada suara yang menjawab, "Engkau tidak tahu apa yang mereka lakukan sepeninggalanmu!" Mungkinkah 'mereka' itu kita? Nauzubillahi min zalik.

P/S : Diolah dari buku Dalam Dekapan Ukhuwah, Salim A. Fillah.


Friday, 24 August 2012

Semakin Hari Semakin Jelas

Bukan nak kecoh atau nak propa. Tapi KENAPA ADA MANUSIA YANG TAK BOLEH NAK BIARKAN ORANG LAIN HIDUP TENANG????

*tariknafashembusnafasjeritkuatkuat* Ok, da tenang sikit.

Tipulah kalau cakap saya ni tak terfikir nak berumah tangga. TETTT. Siryes, i'm 20. It's a norm kalau saya terfikir dan kadang-kadang tu berangan *alamak* macam mana percintaan itu bakal terjadi. SIGH.

Sapa yang taknak percintaan lepas kawen, and sape yang tak teringin kisah cinta yang sweet mweet bagai. Tapi bila diuji dengan orang ajak kawen. My heart skips a beat. The clock stops ticking. The moon stops shining. Chewah.

Berangan konon seronok la kalau ada tiba-tiba orang nak melamar, tak kenal tak apa, tapi hakikatnya bukan macam tu. Kadang-kadang apa yang kita nak, tak menggembirakan kita. Tapi yang buat kita gembira pun bukan semestinya baik untuk kita. Allah pun cakap boleh jadi benda yang kita tak suka tu baik untuk kita and vice versa. Mungkin ke yang hati tak berkenan tu yang baik? Oh tidak. No no no.

Apa yang pasti, semakin hari semakin jelas. InsyaAllah, semakin yakin dan pasti. Atok pernah cakap, buat istikharah, hati kena 50-50. Tak bole berat sebelah. Tapi hati ni memang berat sebelah. Berat sebelah yang teramat. Bole dikatakan 100% kat belah lain.

Don't underestimate the power of ISTIKHARAH. huhu~ Well, sekian rapuan disini. Kalau nak tambah lagi panjang memang bole, tapi stop stop. Takde manfaat pun. Harap maaf. >_<

P/S : Nak kawen lagi 4/5 taun. InsyaAllah. Tolong la doakan jugak. Mana tau bole jadi cepat sikit. Hehe.
P/SS : Nak kawen ngan pilihan hati. huhu. Sape? Biarlah rahsia. =PPP